"Cvičit se, cvičit se cvičit se.." Vítejte na blogu o cvičení, výživě a doplňcích stravy.

Proteiny

11. června 2012 v 10:19 | Tomáš Kurečka |  Vzdělávání
Proteiny

Nazýváme je též bílkoviny, slouží zejména jako materiál pro výstavbu a údržbu tělesných tkání. V organismu neustále dochází k přeměně a obnovování tkání, proto je musíme neustále doplňovat. Proteiny jsou nutné pro tvorbu trávicích šťáv, fermentů, hormonů, enzymů, krevních elementů a obraných látek, mají také význam pro výživu nervové tkáně. Skladování těchto látek v lidském těle není možné. Bílkoviny jsou složené z aminokyselin spojených peptidovou vazbou. Některé z těchto aminokyselin dovede lidský organismus vytvářet z jiných látek (neesenciální, semiesenciální), jiné musejí být přijaty potravou (esenciální).

Proteiny by měli tvořit 12-15% z celkového energetického příjmu. Minimální doporučené množství bílkovin u nesportující populace je 0,8 g/kghmotnosti, vhodné maximální množství je 1,5 g/kg hmotnosti. U silových a vytrvalostních sportovců, osob s vysokou zátěží a omezeným přísunem energie se může jednat až o 2 g/kghmotnosti. Potraviny bohaté na proteiny jsou především maso 20%, plnotučné mléko 3,3%, sýry až 24%, vejce 13% a luštěniny 24%, středně nízkou hodnotu mají potraviny jako pšeničná mouka 10,4%, žitná mouka 7,6% a ovesné vločky 9%, nízkou hodnotu obsahuje ovoce 1%, zelenina 1,2 - 2,6 % a brambory 2%.


Biologické funkce bílkovin jsou:
  • výživové - jsou zdrojem esenciálních aminokyselin, hlavním zdrojem dusíku v potravě a hmoty potřebné výstavbě živočišných tkání,
  • strukturální - poskytují základní stavební materiál pro růst a vývoj živé hmoty, pro zachování a stálou obnovu veškerých tělesných struktur (svalů, kostí, kůže, šlach, vlasů a nechtů),
  • pohybové - aktivační svalové proteiny aktin, myozin a aktomyozin,
  • katalytické - jako biologické katalyzátory se zúčastňují tvorby hormonů, enzymů, barviv (například hemoglobin) a mají podíl na tvorbě složek trávicích šťáv
  • regulační - napomáhají udržovat stálý osmotický tlak ve vnitřním prostředí a tím i rovnováhu vody v organismu,
  • transportní - zúčastňují se přenosu některých látek (např. lipidů),
  • obranné - jsou zdrojem imunologických látek, které chrání organismus před infekcemi,
  • zásobní - ferritin,
  • senzorické - např. rodopsin.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama